08:00 – 08:45

Registrering, morgenmad,
Netværk # 1

HR  DAGEN

08:45 – 09:00

Velkomst & introduktion

Steen Wæver Poulsen åbner HR Dagen 2025, der sætter scenen for dagens tema. Med den brede pensel tegner han de store linjer og giver et perspektiv på, hvordan organisationer kan navigere i en turbulent verden. Han skaber den nødvendige kontekst for dagens diskussioner og hjælper deltagerne med at se de større mønstre, før vi dykker ned i de konkrete tiltag.

Med 20 års erfaring i topledelse i internationale organisationer arbejder Steen med at skabe højtydende organisationer ved holistisk at skabe en klar vision og skabe ejerskab hos den enkelte ved at bryde værdikæden ned i fokusområder. Dette skaber et højt engagement, som er fundamentet for en organisations high performance og dermed potentialet for vækst.

I turbulente forretningsmiljøer arbejder Steen med at sikre organisationens evne og lyst til innovation. For ledelsen kræver det en accept af, at virksomheden skal udnytte de midlertidige konkurrence fordele og ikke forvente, at eksisterende fordele automatisk bliver udvidet. Fokuspunktet er at sikre, at den psykologiske kontrakt mellem ledelse og medarbejdere er på plads og i synkronisering.

Steens erfaring er parret med input fra de nyeste ledelsesteorier fra 3 MBA’er (2009 Strategi, 2015 Psykologi, 2019 Innovation), og bestyrelsesuddannelse fra 2011.

Steen Wæver Poulsen

Konferencier

09:00 09:45

Frank Øland fra Danske Bank åbner HR Dagen 2025 med en skarp og underholdende analyse af verdens tilstand. Med afsæt i den nyeste viden giver han et bud på, hvad fremtiden bringer – eller i det mindste, hvad Danske Bank med rimelig sikkerhed vurderer, at vi kan forvente. Oplægget kombinerer faglig indsigt med et glimt i øjet og sætter scenen for en dag, hvor vi ikke kun skal forstå turbulensen, men også lære at navigere i den.

Head of Danske Bank’s Investment Strategy team. Leading a cross-country team of talented strategists and local spokespersons. Dedicated leader with a focus on high performance, leading with purpose, openness, trust and a constructive feedback culture.

Spokesperson on financial markets and investment strategy.

Frank Øland Winther

Chefstrateg
Danske Bank

09:45 – 10:30

Henrik B. Sørensen runder definitionen af omverdenen af ved at tage fat på en af de helt store udfordringer:

Hvordan måler og operationaliserer vi turbulens?

Med værktøjet Organisatorisk Due Diligence giver han deltagerne et konkret redskab til at vurdere deres egen turbulensgrad. På den måde bliver verdens kompleksitet ikke kun en abstrakt udfordring, men noget, der kan forstås, håndteres og arbejdes med i praksis.

Henrik B. Sørensen er tidligere lektor i organisationsteori ved Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus BSS,  Aarhus Universitet. I dag er han associeret partner hos IPA Nordic.

Han er uddannet cand.merc. og ph.d. fra Handelshøjskolen i Århus, i dag Aarhus BSS. Han har i hele sin karriere beskæftiget sig med HR samt strategiske-, ledelsesmæssige og organisatoriske problemstillinger i både teori og praksis. Desuden har han meget fokus på fremtidens strategier og organisationsformer og har fornyet flere virksomheders forretningsmodeller. Han arbejder desuden meget med megatrends, generationsledelse og mangfoldighed samt nye digitale teknologier og andre trends, som virksomhederne påvirker virksomhederne.

Henrik er en kendt foredragsholder ligesom han har arbejdet med organisations- og forandringsprocesser i både helt små og mellemstore virksomheder. Henrik har derfor et godt indblik i de processer, der driver og udvikler helt små og mellemstore virksomheder.

Henrik B. Sørensen

Associate Professor, Ph.D og forfatter

10:30 – 11:00

Netværkspause # 2

Efter en formiddag fyldt med indsigter og perspektiver er det tid til at samle trådene. I pausen får deltagerne mulighed for at reflektere over oplæggene og drøfte, hvad turbulens og ubalance betyder i deres egen organisation. Hvordan påvirker den globale usikkerhed dem? Hvor ser de tegn på brud i den psykologiske kontrakt? Og vigtigst af alt – hvad kan de gøre ved det?

Denne samtale er en central del af HR Dagen 2025. Gennem dialog med andre ledere, HR-professionelle og konsulenter får deltagerne ikke kun nye perspektiver, men også inspiration til konkrete handlinger, de kan tage med hjem.

11:00 – 12:00

Med en klar forståelse af omverdenens turbulens skifter fokus nu til organisationens interne balance. Har vi den nødvendige stabilitet og retning internt?

Henrik B. Sørensen tager temperaturen på organisationens indre dynamik og viser, hvordan man kan måle balancen på ledelses-, team- og individuelt niveau med værktøjet Organisatorisk Due Diligence (ODD). Gennem konkrete eksempler og data hjælper han deltagerne med at identificere, hvor deres organisation står stærkt, og hvor der er risiko for brud i den psykologiske kontrakt.

Dette oplæg danner grundlaget for det videre arbejde med at skabe en organisation i balance – ikke kun i forhold til den ydre turbulens, men også i samspillet mellem mennesker, teams og ledelse.

Henrik B. Sørensen

Associate Professor, Ph.D og forfatter

12:00- 12:45

Frokostpause – Tid til refleksion og perspektiv

Efter en formiddag fyldt med indsigter og analyser er det tid til en velfortjent pause. Brug frokosten til at lade indtrykkene bundfælde sig og perspektivere de vigtigste pointer fra dagens første del.

Hvordan relaterer de globale tendenser til din egen organisation? Hvor ser du tegn på ubalance – både eksternt og internt? Og hvilke indsigter kan du tage med videre i dagens program?

Benyt muligheden for at drøfte dine tanker med andre deltagere og få nye perspektiver, inden vi dykker endnu dybere ned i, hvordan vi skaber en organisation i balance.

12:45 – 13:15

Den store finale – Fra indsigt til handling

Dagen kulminerer, når Henrik B. Sørensen samler trådene og kobler forståelsen af omverdenens turbulens med organisationens interne balance. Nu er det tid til at se det samlede billede: Hvad er din score? Hvor står din organisation? Og vigtigst af alt – hvor skal du fokusere for at skabe balance?

Med udgangspunkt i dagens arbejde får hver deltager en konkret vurdering af deres turbulensgrad og en pejling på de vigtigste indsatsområder. Denne afslutning sikrer, at alle forlader HR Dagen 2025 med ikke bare ny viden, men en klar retning og konkrete tiltag, der kan implementeres med det samme.

Henrik B. Sørensen

Associate Professor, Ph.D og forfatter

13:15 – 14:00

EN ORGANISAITON I UBALANCE
Sidder vi på hænderne, mens vores medarbejdere dør af stress?

Vi har aldrig haft kortere arbejdstid og flere maskiner og mere teknik til at hjælpe os – på jobbet og i hjemmet. Alligevel rammes 1,4 mio. danskere, ifølge Sundhedsstyrelsen, hvert år af stress, angst eller depression. Og tallet stiger. Alene sygefraværet på grund af stress koster årligt de danske arbejdspladser 16,4 mia. kroner.

Hvorfor er det så svært at bekæmpe stress?

Og hvordan får vi vendt udviklingen og skabt balance i det enkelte menneske og ude på arbejdspladserne?

Nogle husker Poul Guldborg som studievært på DRs første forbrugerprogram „Rene Ord for Pengene‟, hvor han „grillede‟ tvivlsomme producenter og deres produkter i den bedste sendetid. Andre husker ham som Sallings Groups kommunikationschef, der kunne tale en ko ud af en kløvermark. I dag er Poul certificeret Master Stresscoach og EMP-Mentaltræner/ Neuro Coach og han arbejder udelukkende med at hjælpe visionære og empatiske ledere med at skabe trivsel, motivation og mental sundhed ude på arbejdspladserne.

Poul Guldborg

trivselsmager

14:00- 14:15

Kulturen som nøgle til balance

For at skabe en organisation i balance er det ikke nok at forstå turbulens og interne strukturer – kulturen spiller en afgørende rolle. Conny dykker ned i, hvorfor kulturen er fundamentet for, hvordan organisationer håndterer forandringer, skaber sammenhæng og fastholder engagement.

Gennem sit oplæg viser hun, hvordan en stærk og bevidst kultur kan fungere som en stabiliserende kraft i en uforudsigelig verden. Hun guider deltagerne til at identificere, hvor deres egen organisationskultur understøtter eller udfordrer balancen – og hvordan de aktivt kan arbejde med kultur som et strategisk værktøj til at styrke organisationens robusthed.

„Jeg er god til mit medmenneskelige håndværk og ånder for at dele det med andre‟. Det har været den røde tråd i mit arbejdsliv – i særdeleshed de sidste 29 år, hvor jeg har arbejdet med mennesker og formidling.

Mit arbejdsliv der har taget mig omkring alle aldersgrupper og niveauer i samfundet og organisationer, i det private såvel som det offentlige. Det har handlet om ledere, teams, HR, personlige udvikling, organisatoriske processer, karriererådgivning, jobformidling og ikke mindst den interpersonel og interorganisatoriske dannelsesproces.

Jeg er – og brænder for at arbejde med andre – „menneskelige håndværkere‟. For 18 år siden sagde jeg farvel til rollen som indehaver i JOBDK A/S og grundlagde unisans, Trademark Living – og i 2018 blev initiativ taget til Designmejeriet. 2020 blev et unikt år med etablering af Ex3 People.
Altid er udgangspunktet mennesket i udvikling.

Conny Andersen

Kulturbevidstolog

14:15- 14:45

Fra teori til praksis – Erfaringer fra den virkelige verden

Efter en dag med analyser, modeller og strategiske perspektiver er det tid til at sætte det hele i en praktisk kontekst. Søren tager os med ud i den virkelige verden og deler konkrete erfaringer fra Colo, der arbejder inden for Search & Selection, Learning & Development, HR Consulting, Leadership & Organisations samt uddannelse.

Gennem virkelige cases og hands-on eksempler viser han, hvordan organisationer i praksis arbejder med at skabe balance i en turbulent tid. Oplægget giver deltagerne en værdifuld kobling mellem dagens indsigter og de konkrete udfordringer, virksomheder står overfor hver dag.

Søren er forretningsorienteret, og hans styrke er, at han arbejder fokuseret med viden, fakta og indsigt, så konkrete handlinger kan præsenteres og efterfølgende forankres.

Hans milde fynske sind er karakteristisk for ham, og man vil hurtigt opleve ham som inviterende og en god relationsbygger, der evner at holde fokus og moment uanset opgavens kompleksitet. Hans arbejdsstil etablerer følgeskab og tilføjer struktur og detaljer, der fører til langtidsholdbare løsninger.

Før COLO har Søren haft et mangeårigt virke med ledelse og udvikling af organisationer hos internationale virksomheder.

Søren Wagner Hansen

Partner og direktør

14:45 –

Netværkspause # 4

Afslutning
De der ønsker, kan blive til kop kaffe og få det sidste ud af dagen.